Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да бъде регулиращ орган, а не адвокат на монополистите. Това заяви в “Тази сутрин” Красимир Каракачанов, председател на ВМРО. От партията организират предупредителен протест заради поскъпването на водата и тока.

Получаваме фактури, които са напълно неясни за хора. В тях се начисляват и загубите, които електроразпределителните, водните и топлофикационните дружества не могат да съберат и товарят с тези задължения редовните си платци, коментира Каракачанов. Той даде пример с блок с роми в столичния квартал Люлин, които имат натрупаната сметка около 20 000 лева. Според лидера на ВМРО тези пари се начисляват на останалите потребители.

Концесионният договор със “Софийска вода” предвижда загубите на вода до 2010 година да бъдат сведени до 20-25%, а в момента те са 60 на сто. Цената на водата трябва да бъде 60-65 стотинки на кубик, а сега тя е 1,68 лева на кубик, коментира Красимир Каракачанов.

Той съобщи още, че от 2005 година насам в различните електроразпределителни дружества консултантските услуги към фирмите майки в чужбина са поскъпнали от 150 до 400%. Това са абсолютни източвания на дружества и това се случва за наша сметка, подчерта Каракачанов.

Лидерът на ВМРО призова всички граждани да отидат на протеста в 12 часа пред сградата на ДКЕВР на бул. “Дондуков”.