Стачката в железниците приключи след 23-дневни протести на служителите. От днес влаковете се движат и между 8.00 и 16.00 часа, след като синдикатите и ръководството на БДЖ се споразумяха.

Колективният трудов договор ще бъде подписан най-рано в понеделник, но още вчера имаше уверения, че мотрисите се движат по разписание.

Тръгнаха ли влаковете - това все още се питат стотици пътници след новината, че преговорите между стачкуващите железничари и техните началници са завършили с успех. Eкипите на bTV Новините провериха две от най-големите гари у нас - Горна Оряховица и Мездра.

Ден, преди да стане ясно дали ръководството на БДЖ ще подпише споразумението, синдикатите в Горна Оряховица спазиха обещанието и сутрешните влакове потеглиха по разписание. Доволни от края на стачката бяха и пътниците, макар и все още малко. Облекчение за пътниците и на гара Мездра.

Железничарите не коментират преговорите в София. Но и не стачкуват. Емил Ламбов, ръководител-смяна в „Товарни превози"”, каза, че никой не ги е запознал с подробности.

Но за пътниците все още има неудобства, заради променени разписания.Глътка въздух и за търговците на гарата - бизнесът беше почти замрял в периода на стачката.

Според договореното доходите на служителите се запазват. Промените са свързани с обезщетението при пенсиониране, което вместо девет, ще е осем заплати. Синдикатите и ръководството на железниците са се споразумели да работят заедно по бонусната система, която трябва да влезе в сила от 1 юни 2012 г. Загубите от стачката са над 2,5 млн.лева.