Петър Чернев е живата легенда на столичния градски транспорт. Той кара станалия известен тролей по линия №1, в който пътниците получават подаръци и музикални поздрави. Шофьорът, който по празниците се облича като дядо Коледа, а на 1 март раздава мартеници.

Вчера Петър Чернев почерпи за последно своите пътници с бонбони. Шофьорът на шантавия тролей хваща последния влак за пенсия преди възрастта да бъде вдигната от правителството. Стоян Георгиев разказва неговата история...

Това ми е последния ден. От тук нататък имам още един курс и казвам: Адио. Искам да благодаря на моите пътници, че за тези 25 години са ми дали най-хубавите мигове в моя живот. Просто много ви благодаря, обърна се Чернев към пътниците.

Петър Чернев е на 58 години, професията му се води втора категория труд и това му позволява да се оттегли преди вдигането на възрастовия праг в началото на 2012 г.  Това, което го прави различен на фона на средата, в която живее и работи, е неговият позитивизъм и любовта към това, което върши.

Защо повечето хора не успяват да бъдат щастливи с това, което имат?

„Всичко е въпрос на гледна точка. Защото това е духът на песимиста. Човек може да бъде щастлив и от малкото. Многото не винаги носи щастие. Защото многото носи много ангажименти и много други неща. Човек трябва да бъде доволен на това, което има... и щастието не се гради на голямото имане”, казва Петър. Според него пенсионната възраст се вдига, защото произвеждаме малко.

Нищо не се произвежда или малко се е произвеждало. Ние нямаме производство. И сега единствения начин е тия, които работят, още да работят, каза Петър. По думите му в неговата професия в пенсионната възраст не може да се работи.

„Достатъчно съм отговорен за възрастта, която имам, че един човек на моята възраст, ние сме вече в прединфарктно състояние. Не мога вече да гарантирам безопасността на тези хора. Човек отива назад, той е амортизиран. Не може да подлагаш този човек на 70 години да го сравняваш с един човек на 40 години и да носи същата отговорност. Аз съм си дал своето и нека вече съм да си гледам старините, да си гледам внуците, да гледам куче, котка, лехичката", каза шофьорът.

Всяка възраст си има очарование, стига човек да може а го извлече

Петър Чернев си взима книгата за предложения, похвали и оплаквания за спомен и напуска своя любим тролейбус след  21 години зад волана.

Бъдещият шофьор на вече бившия шантав тролей е 40-годишният Владимир Рангелов. Той не вярва, че ще може да се пенсионира преди 60. Не споделя оптимизма на своя предшественик и дори не смее да си помисли колко години още трябва да работи, за да се оттегли в песия.

„Горе-долу както казват, че трябва има 40 години трудов стаж, значи аз имам 20, още 20, значи на 60, евентуално ако се пенсионирам. Ако съм жив и здрав да стигна до тези 60”, каза Владимир Рангелов.

Така в навечерието на пенсионната реформа един от последните българи, които имат щастието да се пенсионират преди 60, тръгва към своя пенсионерски живот в провинцията.  Далеч от задръстванията и стреса. След себе си оставя легендата за шофьора, който обича пътниците, своята работа и раздава подаръци без повод.