В писмото си испанският правосъден министър отрича някой от неговите подчинени да е твърдял, че Симеон Сакскобургготски има испанско гражданство.

Твърденията, че това е така, Димитър Цонев определи като "лъжа, клевета и компромат" и предупреди замесените в случая, че ще им бъде търсена отговорност. Впоследствие стана ясно, че поне засега министър-председателят не смята да съди никого за клевета.

"Призоваваме всички, които толкова бързо откликнаха на широко тиражираната лъжа и я коментираха по недостоен начин, да имат предвид, че може, повтарям може, може, да им бъде потърсена отговорност за изречените клевети. Това особено важи за бившия министър на финансите Муравей Радев", заяви Цонев. Той добави, че е възможно от Муравей Радев да бъде поискано публично извинение. Бившият финансов министър каза, че ако Сакскобургготски наистина има двойно гражданство, то той е клетвопрестъпник и трябва незабавно да си стегне куфарите и да си замине за Испания.

Междувременно днес министърът на правосъдието Антон Станков заяви за Би Ти Ви, че премиерът е български гражданин и никога не e губил българското си гражданство.

Вчера министър-председателят е разговарял два пъти с Антон Станков и е дал изричното си съгласие да направи изявление по темата. Министър Станков посочи, че премиерът е пътувал зад граница с испански дипломатически паспорт, но тoва не означавало, че е бил испански гражданин.