Лъжица черен ориз съдържа повече антиоксиданти, отколкото лъжица боровинки, заявиха американски учени, цитирани от ЮПИ. Чжъмин Сюй от Държавния университет на Луизиана в Батън руж поясни, че черният ориз е бил известен като "забранения ориз" в Древен Китай, защото само благородниците са можели да го консумират.

Черният ориз се стрива и на трици. Те са богати на антиоксиданти, които дават обещаващи резултати в борбата със сърдечните болести, рака и други заболявания.

Сюй и колегите му изследвали проби от черен ориз, отгледан в южната част на САЩ, и установили, че той съдържа голямо количество антиоксиданти. Черният ориз е дори по-здравословен от кафявия ориз, смята Сюй.

Тази култура е с високо съдържание на минерали и аминокиселини. Резултатите от изследването бяха представени на среща на Американското дружество по химия в Бостън.