В хотелите да не се излъчват порноканали, заради възможността деца да попаднат на тях.  Неправителствени организации поискаха хотелиерите да гарантират, че няма опасност малчуганите да гледат филми за възрастни, търсейки любимите си анимационни герои.

Според неправителствените организации, свободният достъп до каналите за възрастни, се смята за даденост, а ограничаването им е въпрос на добрата воля и морал на хотелиерите.

„От страна на хотелиерите се приема за нормално. Какво като има порно нали в домовете си го имате. Това че трябва да има контрол и като настаняваш дете, трябва да помислиш дали ще има достъп до тези програми”, каза Пепа Пенева, фондация „Джулай”.

Потърсихме коментар от заместник председател на хотелиерската асоциация. Оказа е, че в неговите хотели достъпа до така наречените розови канали е ограничен.  

„Идват и семейства с децата си, и не е морално децата като останат сами, да натиснат копчето, да гледат такива порно канали. За тези, които желаят да си гледат порно канали, имаме кодирани, които срещу заплащане им се предоставят", каза Стефан Трифонов, зам.-председател, БХРА.

Досега в неговия хотел не е имал гост, пожелал да си плати, за да гледа порно. В комплекса му в Свети Влас, който е специализиран за детски групи, действат още по-строги правила.    

„Предварително те да са предупредени какво ги очаква в комплекса, който ще посетят, тъй като ние поддържаме една дисциплина на забрана на пушене, на употреба на алкохол, въздържане от секс", каза Стефан Трифонов.

Според Трифонов хотелиерите, които посрещат детски групи или семейства, трябва да въведат поне минимални ограничения над каналите за възрастни.