Египетският президент Хосни Мубарак се оттегля след предстоящите избори през септември. Той обяви това в реч, предавана по телевизия Ал Арабия.

Мубарак се поддаде на натиска на милионите египтяни, излезли по улиците, за да искат оставката му и заяви, че няма да участва в следващите президентски избори. Участие няма да вземе и синът му, който беше спряган за наследник на баща си в управлението на страната, продължило 30 години.

Държавният глава обаче ще остане на поста, докато бъде избран следващият президент. Така той отвори път за новия лидер на най-голямата страна в арабския свят, коментира в. „Гардиън".

Речта на президента предизвика мигновена реакция от страна на опозицията в Египет. Според тях това, че Мубарак се отказва от шести мандат, не е достатъчно. Опозицията продължава да настоява той да се оттегли незабавно.

Малко след речта на египетския лидер и американският президент Барак Обама, който дефакто оттегли подкрепата на САЩ към държавния глава на най-големия си арабски съюзник, заяви, че „промяната трябва да започне сега" и поздрави „страстта и достойнството" на демонстрантите по улиците.

Междувременно снощи над 50 българи се завърнаха от Египет. Правителственият самолет, който ги прибра, кацна в 8.15 часа. Сред сънародниците ни имаше туристи и жители на Египет. С българския самолет се прибраха и трима руски граждани.

Все още 200 българи остават в домовете си в Египет.