Премиерът и министрите да отговарят само на три въпроса по време на парламентарния контрол, а на всички останали питания да връщат писмени отговори. Такова предложение за промяна в правилника внесоха народни представители от ГЕРБ. Според опозицията искането ограничава правата на депутатите. Идеята на вносителя Любен Татарски е да се спести времето на министрите,

Според мен се злоупотребява с възможността да се покажеш по телевизията и с времето на министрите”, каза Любен Татарски. Той не отрече, че е задължение на министрите да се отчитат пред парламента, но можело и писмено. Важните въпроси, обаче, зрителите трябва да видят, каза Татарски.

Според опозицията предложението е скандално.

„Нещо недопустимо и в разрез с правилата на  демокрацията, никой не си е позволявал да ограничи правата на народните представители по отношение на парламентарния контрол”, коментира Атанас Мерджанов от левицата.

До края на мандата бих очаквал въобще да се премахне парламентарния контрол, не виждам смисъл, истината е, че отговорите на въпросите трябва да бъдат по реда на техните постъпвания, много чест се случва министрите да отлагат и след това да пътуват след това да отсъстват и отговорите се забавят по два месеца”, каза Ваньо Шарков от Синята коалиция.

И в момента по парламентарния правилник депутатите имат право да задават не повече от три въпроса на контрол.