Деветдесет и девет процента от филмите са направени за забавление. Но има и "друго кино”. В дните на 24 и 25 септември, за първи път проектът "Друго кино" представя специална тематична селекция от 14 съвременни игрални и документални филма на български режисьори. Заглавията в програмата на "Друго кино” отговарят на поне една от следните две характеристики за съдържание и начин на кино-производство:

"Друго" съдържание. Филми с експериментален характер, кино-авангард. Концептуални опити, развиващи... собствен кино-език. Филми, ангажирани със специфични теми и сюжети, отбягвани и неразработени от масовата кино-индустрия. Арт-филми. Музикални филми и видео.

"Друго" продуциране. Филми, произведени без държавни субсидии и без участие на големите телевизии. Нискобюджетни и независими продукции.

Пет от заглавията в "Друго кино" имат статус 4П или "Първа прожекция пред публика”. Останалата част от програмата включва основно заглавия, които са имали минимален показ на екран у нас. Проектът на Мисирков/Богданов е ексклузивен, неофициален показ в киносалон.

Прожекциите ще бъдат съпроводени от участия на "специални гости" по думите на организаторите, така че очаквайте изненадващ списък с имената. Гостите са експерти и авторитети в разнообразни научни, художествени и публични области и ще обсъждат с публиката впечатленията си от прожектираните заглавия.

Преди, по време и след прожекцията на "Moonlake", режисьорът Иван Станев ще участва в онлайн разговор с публиката – чрез Skype станция, във фоайето на кино "Одеон”. Публиката пък ще има и възможност да се сдобие с уникални сувенири и тениски на "Друго кино”, разпространявани единствено по време на събитието.