Извънредна среща свика премиерът Бойко Борисов заради орязаните бюджети на болници и заплахите за протести. Конкретни решения обаче не се взеха. Така въпросът колко ще се плаща на болниците остава без ясен отговор. Готовността за протести на лекарите през септември остава.

След вчерашната заплаха за протести, днес премиерът събра накуп здравния и финансовия министър, представители на касата и на лекарския съюз.

"Тъй като последните два дни доста неща се чуха по медиите, затова решихме да хванем бика за рогата", коментира той.

След срещата председателят на лекарския съюз д-р Райчинов обясни, че проблемът с парите, поне за август, е решен.

"За дейността през август, независимо от анексите, ако се наложи ще се плати, т.е. болниците няма да се налага да спират дейност и да приемат само по спешност", обясни д-р Райчинов.

От Здравната каса обаче контрираха, че законът трябва да се спазва от всички, а в него е записано, че от тази година болниците разполагат само делегирани бюджети.

"Спекулация е въпрос, че няма да плащаме за дейност. Да, на базата на извършената дейност болницата получава своя делегиран бюджет. Няма да делим лечебните заведения на такива за дейност и на такива за делегиран бюджет. Законът е еднакъв за всички", заяви д-р Ивайло Ваклинов от НЗОК.

Според премиера Борисов проблемът е в неплащането на здравни вноски от една страна, и в изплащането на несъразмерно големи лекарски заплати от друга.

„Над 1,6 млн. души не си плащат здравните вноски. Те си плащат за сервизи, да си правят телевизорите. Плащат си за какво ли не, но за своето лично здраве не плащат. И за съжаление, тук в четири болници се натъкнахме на заплати по 40-50-60 000 лева. Е как да имаме пари. Искам само да каже, че всички министри тук в Министерския съвет вземат колкото един доктор и се надявам поне тези доктори да не излязат на стачка”, каза Бойко Борисов.

След като прекъсна отпуската си, за да участва в извънредната среща, все пак ресорният министър Анна-Мария Борисов избра да запази мълчание пред медиите. Търсенето на решение за болничните финанси ще продължи и следващата седмица.