Отпадъците никога не са били приятна за очите гледка, но пък и от тях могат да бъдат изработени красиви и вдъхновящи творби. Или поне така смятат от руската галерия "Белият кон”, която обявява Международен детски конкурс "Жребчета" за артистични творби, създадени от отпадъци.

Целта е подрастващите и на техните родители да обърнат внимание на проблемите на околната среда и оползотворяването на отпадъците. Той се провежда за втора поредна година и е част от международния проект "Да превърнем в изкуство отпадъците на цивилзацията”.   

Първият етап на конкурса протича на национално ниво. Творческата надпревара се обявява и по повод Дена на Земята - 22 април, а с представените произведения ще бъде открита изложба. Част от тях ще бъдат изпратени в Русия за участие в постоянна изложба "Слънчева пирамида” на Черноморския бряг. Авторите на най-добрите творби пък ще бъдат поканени на 7-дневна лятна творческа ваканция в Геленджи на брега на Черно море.

В конкурса могат да се включат деца до 17-годишна възраст, които трябва да работят в екип с възрастен – родител или учител. Материалите задължително да са отпадъчни -  стари вещи, пластмаси, метали, кожа, стъкло, плат. Желателно е творбите да са с големина максимум 70х50 см. Препоръчително е да има жълто-оранжеви, златисти, слънчеви, червени тоналности.   

Творбите трябва да бъдат представени до 8 април на адреси:

Пловдив 4000, ул.”Кр. Пастухов” 4,
Сдружение за възраждане на Пловдив

или

Пловдив, ул.”Артин Гидиков” 11,
Къща "Мексиканска графика”- ГХГ.