Софийският апелативен съд върна в ареста единия от двамата братя,  обвинени за взрива пред централата на партия РЗС. По-малкият от братята - Веселин Ермалаев, беше оставен в ареста, въпреки че има чисто съдебно минало. За другия брат - Павел Ермалаев, съдът определи мярка „подписка", тъй като няма доказателства, че той е участвал в извършването на престъплението. Той е обвинен в съавторство.

Веселин и Павел Ермалеви дойдоха в съда като свободни граждани. След решението на съда да върне Веселин в ареста, той бе арестуван още в съдебната зала. Преди магистратите да посочат на Веселин пътя към следствения арест, те дебело подчертаха, че събраните доказателства са негодни за поддържане на обвинителна теза и за осъдителна присъда. Те обаче се позоваха на очевидец, според когото телосложението на Веселин много приличало на това на бомбаджията.

„Категорично разпознаване няма, има едно разпознаване в силует. Казва, че евентуално може да е той”, коментира Демира Дичева, адвокат на Веселин.

В съда стана ясно още, че взетите натривки от братята са показали следи от само един компонент от взривно вещество по дрехите и ръцете им.

Адвокат Дичева коментира, че според нейно проучване това е съставка, която може да съществува в много неща, даже в сапун и в прах за пране.

Павел Ермалаев отрече категорично двамата да са хвърлили бомбата и каза, че са невинни и нямат нищо общо със взривовете.

„На детектора на лъжата мене ме питат за ДСБ после гледам в новините пише РЗС. Не знам кво искат тия хора. Под вола теле ли търсят. Не знам”, каза Ермалев.

На 19 юли рано сутринна първо избухна бомба пред централата на РЗС. Около 20 минути по-късно бе взривен офиса на ДСБ в Илинден. Двмата братя Ермалаеви бях задържани седмица по-късно.

Припомняме ви, че два взрива избухнаха рано сутринта на 19 юли пред столичната централа на РЗС и клуб на ДСБ в район "Илинден". Според експерти способът, по който са извършени двата взрива, както и използваните вещества, са едни и същи.