Три дефектни банкноти от новата валута - евро са били засечени през първия работен ден на 2002 година в банка "Биохим". Те са от купюри по 100 евро и на тях е липсвал холограмния знак. Банкнотите са били върнати от клиент на банката.
Главния касиер на "Биохим" подчерта, че парите не са били фалшиви, а дефектни. Той допълни, че в подобни случаи се прави рекламация в БНБ и банкнотите се подменят.

Подобни купюри бяха засечени и на други места в Европа.
Седем банкноти от 500 евро, без холограмен знак, са били открити във Финландия. Говорител на Централната банка съобщи, че те не са подправени, а само дефектни. Банката предупреди, че е възможно да бъдат открити и други купюри без холограмното изображение в горния десен ъгъл, тъй като очевидно става дума за фабричен дефект.

Същевременно, първата фалшива банкнота бе засечена  в Ирландия. Тя е била обикновено цветно фотокопие, но в бързината не е била забелязана от касиерките.
Измамата установила бдителна клиентка, видяла разликата при получаването на рестото.

Местен вестник в Косово  разпространи точни фотокопия на евробанкноти. На тях не е било отбелязано, че са спесимени, въпреки поразителната прилика с истинските.
Прокуратурата заяви, че няма да подведе вестника под отговорност за фалшификация, защото намерения за измама не е имало. Целта е била разясняване на новата валута, която ще замени германската марка в Косово.