Русия не възнамерява да влиза в НАТО или ЕС, а главната й задача е да повиши жизненото равнище на своите граждани. Това каза днес премиерът Владимир Путин на дискусия под наслов "Русия зове!".

В отговор на въпрос дали Москва планира членство в ЕС, руският премиер запита риторично: "Къде да влизаме? Не виждам" и предложи съюзът първо да се оправи с дълговата криза. Същевременно той подчерта, че неговата страна ще продължи да развива отношенията с НАТО и ЕС и отбеляза, че Европа не е само географско понятие, защото чак до Тихия океан живеят хора с европейска култура.

Путин призна, че в Европа има високо жизнено равнище, но заяви, че то расте и в Русия. По думите му от началото на 90-те години досега стандартът на живот на руските граждани е нараснал два пъти.

Междувременно днес в Москва се състоя премиерата на детска книжка за оцветяване

в която с картинки е показано детството на Вова и Дима - премиера Владимир Путин и президента Дмитрий Медведев. На рисунките двамата бъдещи държавници са показани на възраст около 8--10 години, тоест като връстници въпреки фактическата разлика във възрастта им.  Авторите и издателството "Факултет" са подготвили книжлето от 14 страници в чест на 7 октомври - рождения ден на Путин.

В нарисуваната стая на един от двамата герои има постери на компанията "Епъл" и рокгрупата "Дийп  пърпъл", а другият се е сдобил за новата учебна година с раница. Художниците са изобразили как момченцата разхождат своите домашни любимци - куче и котка. Кремъл и сградата на правителството са изобразени като пясъчни здания.

Книжката за оцветяване с тираж 25 000 и препоръчителна цена 150 рубли (около 3,5 евро) съдържа текст: "Кой каквото ще да казва, но Вова и Дима знаят, че главното в живота е дружбата".