След няколко поредни години на фал-старт вече е факт новата информационна система на Националната ветеринарно-медицинска служба. Гарантира ли тя по-доброто качество на млякото и месото, което излиза на пазара, разказва Виктория Петрова:

Тук се отглеждат 64 животни. Фермата съществува от 91-ва година, но едва тази година, този фермер е получил субсидия по около 130 лева за глава животно.

"Голяма част от парите, които се раздаваха за животните отиваха напразно в хора, които временно се бяха захванали с това”, каза фермерът Григор Нушев.

Новата система позволява във всеки момент да се провери колко животни има в дадена ферма и какъв е техния здравен статус.

Луна...Това е кравата Луна. Тя може да не съзнава, но от днес всичките й лични данни са в интернет - от годината й на раждане, до здравословното й състояние.

В информационната система за Луна излиза, че е на 2 години, здрава и ваксинирана. Вписан е и цветът на очите й.

"По този начин и те и ние като потребители всички можем да знаем какво се случва. Основното  е това, което го повтаряме като девиз - проследяемост от обора до масата. Ето в момента това се случва”, коментира министър Найденов.

За да получат субсидии за тази година, фермерите трябва да регистрират животните си до 15 юли, без да бъдат санкционирани.