Грипна епидемия през зимния сезон със сигурност ще има, но все още не може да се прогнозира, кога ще започне- това съобщи националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Традиционно най-много заболели от грип и настинки у нас има в периода- декември-февруари.

Всяка година 2 милиона и половина българи се разболяват от грип и настинки, показва здравната статистика. 2 хиляди от тях, предимно възрастни хора, развиват като усложнения пневмонии, които се оказват фатални. Въпреки предупрежденията на лекарите много малко са пациентите, които се ваксинират срещу грипните вируси. Според изискванията на Съвета на Европа 75 % от рисковото население трябва да бъде имунизирано. Данните у нас са много по-ниски. Според епидемиолозите едни от проблемите е, че в момента в България липса система за планова предсезонна профилактика на грип и остри респираторни заболявания.

„Имаме все още много проблеми с имунизациите и поставянето на ваксини против грип. Това, което мен бе безпокои обикновено - тези, които се имунизират, обикновено не са рискови групи. За нас е важно възрастните да се имунизират над 65 години и тези, които имат хронични заболявания”, каза проф. Мира Кожухарова.