В качеството си на манекен на свободна практика Цветелина Савова отиде при министър Томислав Дончев, за да попита има ли европейска програма, която би могла да помогне за обучението и за развитието на този бранш в България.

"Господин Дончев каза, че има такава възможност. Не отидох при него като модел, който иска да се помогне на мен и на колегите ми, отидох в качеството си на председател на Национален браншови алианс на модния бизнес", обясни Цветелина.

"Може да се кандидатства по оперативна програма "Човешки ресурси" за школа за манекени, която ще бъде безплатна за обучаващите се. Ще се работи с малки групи, за да може на всеки по отделно да се отдели нужното внимание. Курсовете ще са с цел квалификация на заетите в модния бранш", допълни тя.

Преди това манекнеката обясни, че "във всяка една модна агенция се правят курсове за модели. Но за да отидеш на такъв курс, трябва да подпишеш договор с модната агенция, трябва да заплатиш определена сума. Навсякъде е различно, но цената е долу-горе около 300 лв. По принцип агенцията трябва да поеме като задължение в договора да осигури на бъдещия модел минимум три ангажимента на месец. Хонорарът за едно ревю или фотосесия варира от 30 до 100 лв."