Шести ден продължават антиправителствените протести в Египет.

Хиляди затворници избягаха от килиите си в градче, северно от столицата Кайро. Световни лидери призоваха президента Хосни Мубарак да се намеси, за да се прекрати насилието срещу демонстранти и да извърши пълна политическа реформа.

Над 100 души са били убити по време на протестите в Египет, съобщиха световните агенции, позовавайки се на източници от силите за сигурност и медицинските институции. Все още няма официални данни за броя на жертвите. Ранените са повече от две хиляди. Въпреки комендантския час в много градове цари анархия. Армията охранява най-важните обекти, но по улиците вилнеят банди, които плячкосват супермаркети, търговски центрове и магазини. За да се спасят от мародерите, в Кайро бяха сформирани отряди от доброволци, въоръжени с ножове и метални прътове. Някои имат и огнестрелно оръжие. Началник на затвор в Западен Египет бе убит, а близо 700 затворници са избягали. Тази сутрин в страната цари напрегнато спокойствие в очакване на нови размирици. Хората са твърдо решени да отстояват исканията си докрай.

Чужденците масово напускат обхванатата от безредици държава. Няколко арабски страни организираха допълнителни полети, за да евакуират гражданите си. На летището в Кайро обаче остават блокирани близо 3 000 души, чийто полети са наложени или отменени. Авиокомпаниите променят графика на полетите си, като се съобразяват с наложения полицейски час.

Със среднощен полет от египетския курорт Хургада, тази нощ на летище София пристигнаха български туристи. Почивката им не е била прекратена предварително. Българите кацнаха на родна земя видимо спокойни и споделиха, че паника е обзела по-скоро техните близките.

Информация за размириците в Египет, българските туристи, които тази седмица почиваха в африканската страна, получавали най-вече от семействата си у нас. Притеснени, близките редовно ги информирали за ситуацията в страната. Българите, които са почивали в разположения на 350 км. от столицата Кайро курорт,  признаха, че не са усетили напрежение.

От нашето Външно министерство препоръчват българите да се въздържат от пътувания до Египет в близките дни.