Десетки почернени семейства искат по-сурови наказания за шофьорите, превърнали се в убийци на пътя. Роднините на децата, загинали навръх Великден в Симеоновград, и на Валя, блъсната на пешеходна пътека в Бургас, инициираха подписка за промяна в Наказателния кодекс. Те искат смъртта на пътя, причинена от пияни, дрогирани или безразсъдни шофьори, да се наказва като умишлено престъпление.

Дарина, майка на загиналия в Симеоновград Красимир, е жената, положила първия подпис в подкрепа на каузата. За Дарина тя не е просто обществена. Майката иска максималната присъда за случаите за причиняване на смърт на пътя да бъде увеличена от 12 на поне 17 години.

Яница, Евгени, Гошо, Мелин и Трифон също спират завинаги на Великден. Според МВР гимназистите са смазани от 23-годишния Данаил, който кара колата на приятеля си Живко.
В кръвта на шофьора има над 1 промил алкохол. И до днес близките на Данаил не му разрешават срещи с медиите. Чичо му Добромир за първи път разговаря с екипа на bTV.

„Не го смятам за виновен. Той е набеден. Грешката е на този, който е дал ключовете. Данаил всеки ден повтаря, че ще се самоубие, ако се окаже, че е той”, казва Добромир.

За майката на Гошо, пред чиято врата се случва авто-касапницата, е най-тежко. Тя всеки ден минава по същия тротоар, премита, полива с вода местата, откъдето са вдигнати децата, и им оставя кафе.

Мария Лиуза и Милен осиротяват на Великден по друг начин. Те губят приятелите си и оцеляват в катастрофата. Днес искат най-тежко наказание за шофьора.

Следствието все още не е приключило по технически причини и формално шофьорът на колата не е обвиняем за смъртта на шестимата младежи.

А събирането на подписи в подкрепа на исканията на близките на жертвите ще продължи три месеца в големите градове, след което ще бъде внесена в парламента.