Интензивни валежи и силни гръмотевични бури се очакват на много места в страната в последния ден от работната седмица. В седем области от страната е обявен код „Жълто”, първата от трите степени в скалата на опасни метеорологични явления. Особено интензивни ще бъдат процесите в планинските райони в тези области.

В 11 области на страната е обявен „жълт код” заради очаквана купесто-дъждовна облачност с гръмотевици, съобщиха от НИМХ-БАН. Областите с предупреждение са Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Смолян, Благоевград, София – област, София – град.

От запад на изток през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-значителна следобед над Западна и Северна България, където ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра.

Предимно слънчево ще остане над югоизточните райони. Максималните температури слабо ще се понижат и ще бъдат между 25° и 30°.

По Черноморието ще има временни увеличения на облачността, по-значителни по северното крайбрежие, но вероятността за валеж е малка. Максимални температури на въздуха 27°-29°.Температурата на морската вода е 26°-28°.

В събота ще се установи слънчево време. След обяд купеста облачност ще се развие над западните и планинските райони, но само на отделни места е възможно слабо да превали.

Подробности – в прогнозата за времето.