Растението агаве, от което се прави прочутата мексиканска напитка текила, съдържа вещества, които могат да се използват в борбата срещу диабета и остеопорозата, предаде Франс прес.

Специалисти от Националния политехнически институт в Мексико смятат, че съдържащите се в агавето фруктани могат да се използват като хранителни добавки.

Направеното от учените изследване показва, че фруктаните възпрепятстват загубата на калций и стимулират образуването на костна тъкан. Тези им свойства могат да се използват за предотвратяване на остеопорозата.

Фруктаните освен това стимулират производството на хормона GLP-1. Той на свой ред стимулира производството на инсулин - хормон, чиито недостиг е причина за диабет.

Любителите на текилата обаче ще останат разочаровани. Изследователите обясняват, че фруктаните губят благоприятните си свойства в процеса на ферментация.