Съединените щати, Великобритания и Испания внесоха в ООН проекторезолюция, с която искат вдигане на санкциите срещу Ирак и предоставяне на коалиционните сили на контрола върху приходите от иракски петрол, предаде "Асошиейтид прес". Съветът за сигурност се събра, за да обсъди отмяната на санкциите, наложени след иракското нахлуване в Кувейт, през 1990-та година. Предвиджа се в сила да остане само оръжейното ембарго.

В американските предложения присъства нов орган, включващ Съединените щати и Великобритания да решават как да бъдат управлявани приходите от продажбата на иракски петрол. ООН, която в момента контролира този сектор, ще има съвещателна роля. Наблюдатели предричат дълги консултации и нови сътресения в Съвета за сигурност.

В проекторезолюцията е заложено вдигането на икономическото ембарго, постепенното прекратяване на програмата "Петрол срещу храни" и идеята Лондон и Вашингтон да поемат администрацията на Ирак поне за следващите 12 месеца.

Еврокомисарят за развитието и хуманитарната помощ Поул Нилсон каза днес, че Щатите искат да си присвоят иракския петрол и са на път да се превърнат в член на Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК. Според Би Би Си резолюцията едва ли ще бъде гласувана преди 24 май.