И депутатите се заеха с разкритията за уговорени мачове в българския футбол. Ресорната комисия в парламента изслуша ръководството на Българския футболен съюз и прокуратурата за борбата им с порочното явление по българските стадиони.

Всички в днешната среща изразиха готовност да се справят с проблема. По въпроса с манипулираните футболни мачове, които се разследват, не беше изнесено нищо конкретно. Категорично обаче стана ясно, че в закона няма текст, който да позволява борбата с това престъпление.

От ГДБОП съобщиха, че от миналата година до сега са разбити над три организирани престъпни групи, които са се занимавали с черно тото.

Очаква се до две седмици прокуратурата да приключи проверките си около сигнала на УЕФА за съмнения в уговорени мачове от българското футболно първенство и да съобщи имената на разследваните клубове.

Заместник-главният прокурор Бойко Найденов пък апелира за промени в нормативната база, тъй като в Наказателния кодекс липсват текстове относно подобен вид престъпления.

До средата на следващия месец в парламента трябва да бъдат внесени конкретни предложения за промени в закона.

Огнян Стоичков, председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта заяви, че 58% от европейците залагат в интернет, 15 000 са сайтовете за залози, като 85% от тях са незаконни. Сумите, които се въртят в тях за тази година, възлизат на 9,7 милиарда евро.

По данни на Явор Колев от Сектор компютърни престъпления в ГДБОП миналата година 1,5 милиарда лева са изтекли в сайтове за залози, които по българското законодателство са незаконни, защото не са регистрирани в комисията. Тази година оборотът им се очаква да е почти 2 милиарда лева. И това, което интересува финансовото министерство - няма да бъдат събрани данъци върху залозите в размер на 190 милиона лева.