Критериите, по които екипът ни пазарува са случаен пазар и случайни продавачи. Практиката показва, че туршията става само от българско зеле, затова и купуват малка зелка за проба.
За изследване в лабораторията са дадени още спанак, моркови, гръцки и турски мандарини, портокали и домати. Процедурата по анализ започва още със занасянето на пробите, но за излизането на крайните резултати ще трябват няколко дни.
Служителите от службата за растителна защита ще търсят има ли пестициди в плодовете и зеленчуците, които екипът ни им занесе. Резултатите ще покажат и дали вносните плодове са претърпели обработка, която да удължи трайността им.
"Цитрусовите плодове се третират с фунгициди. Правят се по-разредени разтвори, в които се потапят. Другото е течен парафин, за да се запушат порите и да не влизат бактерии”, обясни Елка Темелчева.
Всички тези вещества са канцерогенни и следователно - опасни за хората.