С около 50% ще се намали общият бюджет за Спешна помощ през 2011 г., съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Михаил Зортев. Причината е, че пред спешните кабинети на болниците са преминали около 900 000 души, като реалните спешни случаи са били едва 30%, твърди Зортев.

В момента финансирането към спешните портали беше по 20 лв.  за пациент. От следващата година ведомството ще промени начина на финансиране на Спешната помощ, като се въведат годишни бюджети за болниците. Според здравното министерство само 30% от пациентите, преминали през спешна помощ са спешни, а останалите 70% могат да получат медицинска помощ в денонощните дежурни кабинети в поликлиниките.

“Ние взехме едно решение, за да не нарушаваме достъпа на пациентите до спешните портали да се плаща именно на бюджетна форма на база население в съответния регион, обслужвано население. Средствата, които се заделят за тази помощ, няма да бъдат в размер на 30%, колкото са спешните определени случаи, те ще бъдат повече от 50% от тези, които са отпускани през тази година, за да може да се гарантира тази дейност, ние даваме гаранция”, каза д-р Зортев.

Въпреки че не се знае точната сума, според здравното министерство, парите ще бъдат достатъчни и ще гарантират спешната помощ.