В сезона на туршиите сме, затова екип на bTV се опита да потърси експерти, които да дадат съвети как да избираме зеленчуците за зимнината и какво трябва да знаем за приготвянето й.

Доматите

Големите домати са по воднисти, така че са по-подходящи за салати, обясни Сашо Иванов, инспектор по храните. Според експерта за да приготвите лютеница, ви трябват по-малките сортове.

"Доматите трябва да бъдат здрави, да нямат следи от вредители, да нямат чужд мирис и вкус, придобит при транспортирането", съветва още експертът.

Киселите краставички

За приготвянето на киселите краставички по-добрите са корнишоните, отколкото обикновените краставици, които са за салата. Причината е, че в корнишоните има по-малко вода. Когато ги купувате, трябва добре да ги огледате да нямат наранявания от транспортирането или от вредители.

Зелето

Зелките преди всичко трябва да са почистени от листата. Трябва да са добре оформени, не трябва да бъде наранена както от транспортиране, така и от вредители. За зелето обаче все още е рано. Едва следващият месец е за него.

Общи съвети

Каквато и зимнина да приготвяте всичко трябва да е много чисто – съдовете, зеленчуците, обясни д-р Райна Иванова, инспектор по храните. Зеленчуците трябва да са измити с обилна вода и да се изрежат загнилите части. Бурканите трябва да са много чисти, а капачките – нови.

Отговорните институции проверяват зеленчуците по пазарите, така че те са качествени.