Както всяка година и сега в клиниките са настанени много пациенти, които са болни от тежко протичащ грип. Обикновено това са малките деца и хората с хронични заболявания и намалена имунна защита.   

"В нашата клиника от края на декември се лекуват много болни с грип, с тежки форми на грип и с усложнения като мозъчен оток, пневмония. Всички са изписани в едно много добро състояние”, заяви доц. д-р Майда Тихолова, ръководител на катедра по инфекциозни болести.

"Съществуват усложнения на грипа от страна на централната нервна система. Най-чести усложнения са реакциите на мозъка към грипния вирус в детската възраст. Те се казват енцефалопатии, които са с изключителна  добра прогноза, когато се лекуват”, допълни медикът.

Тя подчерта, че изключително беззащитни по отношение на грипния вирус са малките деца до 1-годишна възраст.

"Дори майките предходната година да са  били имунизирани или да се прекарали грипната инфекция, тъй като имунитетът е краткотраен при грипа, те нямат вродени антитела. В този смисъл близките на тези малки деца трябва да пазят себе си изключително много, за да не се заразят с вирус и да не предадат този вирус на детето. Съществен момент, който трябва да имаме предвид - това е, че грипният вирус е един от причинителите, които водят до един много тежък срив на имунната система”, заяви още медикът.

Затова след грипа, възстановителният период е продължителен и дълго остава чувството за отпадналост.  

"Бързо се уморяват. Получават тежки реакции като сърцебиене. Това предполага спазване на известен разумен живот - здравословна диета и набавяне на витамини и микроелементи, от каквито се нуждае преболедувалия тежко заболяване организъм. Това е валидно до края на целия грипен сезон, казано така на популярен език, до края на следващия месец, когато премине рискът от остри респираторни заболявания, които са свързани със зимния сезон”, каза още доц. Тихолова.

Специалистите обобщават, че от настоящата грипна епидемия не може да се очаква нищо тревожно.