Община Стара Загора е решила да плати 1 милион лева за възстановяване на изгорялата опера в града. Сградата е първият извънстоличен оперен театър, построена е специално за опера преди 78 години, но е опожарена преди 11. Сега консорциум от старозагорски фирми я възстановява по проекта "Красива България"

Операта е смятана за една от знаковите сгради на града. Старозагорци твърдят че операта в града е най-голямата на балканите.

"Тя беше с 900 места, идеална сцена по всички европейски изисквания за платформи, наклони на сцената и озвучаване, предполагам, че ще бъде същата след възстановяването", казва Тенко Калайджиев, зам.-директор на Старозагорската държавна опера.
Възстановяването на сградата по проекта "Красива България" ще отнеме 33 месеца.

"Реконструкцията се извършва от консорциум старозагорски фирми, което е радващо. Те спечелиха търга миналата година, така че всичко онова, което се прави за старозагорци, е от старозагорци", обяснява кметът на града д-р Евгений Желев.

От община Стара Загора са убедени, че програмата "Красива България" е чудесна възможност за попълване на общинския бюджет. До момента програмата е осигурила за две години 550 работни места на старозагорци. Възстановени са общо 38 обекта, сред които й форума, който за пореден път ще бъде открита сцена на Фестивала на оперните и балетни изкуства.