Ще спрем ли да използваме найлонови торбички при пазаруване и кога ще се отървем от този досаден отпадък. От юли малките пликчета ще струват минимум 15 стотинки, като целта е постепенно да се откажем от тях. Въпреки че найлоновите торбички са едва 0,02% от отпадъците от опаковки, те често са най-дразнещите боклуци.

"Първоначално ние правим така, че да се създадат навици в гражданите с малки такси и цени", каза Стефан Стефанов, Управление на отпадъците, МОСВ.

Цената постепенно ще нараства - лятото тази година ще първото поскъпване и през 2014 година по-късно ще струват 55 стотинки. Производителите твърдят обаче, че въвеждането на таксата няма да реши проблема и дори ще доведе до внос на торбички.

"Проблемът се корени в недоброто сметосъбиране и последващото управление на отпадъците, а не в употребата на торбички от полиетилен", каза Антоанета Перникова, Асоциация Полимери.

Ще поскъпнат най-често употребяваните торбички. Няма да се наложи да плащате обаче за найлоновите пликчета за опаковка на продукти.

Другата алтернатива е хартиената торбичка. Дръжките й не са толкова здрави, нито става за многократна употреба, но не са нужни и няколко века, за да се разградят