Служител на академия за фотомодели заплаши Мариана Векилска със заливане с киселина. Причината: репортаж, излъчен в обедните новини, който разказва как от академията искат неустойки на родители, чиито деца са записани за фотосесии при тях.

Академията за модели посреща екипа ни с червени светлини отвън и още по-червен интериор - завеси, балони, оскъдна светлина. Обстановката се допълва от изкуствена камина и огромно бароково кресло... В съседство има малко студио, където се правят фотосесиите.

"Изготвяме наистина истински стайлинг - висококачествена фотография - един образ на всеки, който иска да представи себе си", обяснява Боян Боянов - управител на Национална академия за модели "България" ООД.

Моделите са от 6-годишни нагоре. Одобрените подписват договор, според който плащат 349 лева и получават албум с професионални снимки и представяне по кабелна телевизия. Не им се осигурява работа. Един от родителите обаче се разколебал за фотосесията на детето си. Поискали му 2 000 лева неустойка.

"Тази сума е един вид гаранция, че като имаме някаква уговорка и са положени някакви подписи, тя ще се осъществи”, казва Боянов.

Основният проблем, според юристите, е че родителите не четат какво подписват. Но по закон те могат да сключат договор от името на детето, само ако той е в негов интерес. А в случая неустойката надвишава пет пъти задължението по договора.

"Аз в никакъв случай не мога да приема, че ако едно 12-годишно дете не се яви на снимки, съответно агенцията ще претърпи щети в размер на 2 000 лева. При този договор имаме много права за академията и основно задължения за модела - няма баланс", смята адвокатът Георги Богданов.

Затова, ако срещу родителите бъде заведено дело за неустойка, адвокатите им лесно ще оборят искането.

Веднага след излъчването на този репортаж в обедните новини, служител на агенцията заплаши Мариана Векилска със заливане с киселина. По сигнал на bTV, столичната полиция образува проверка и в късния следобед извършителят беше задържан за 24 часа, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.