Утре, на Велики четвъртък, се боядисват яйца и се замесват козунаци. По данни на Браншовата камара на хлебопроизводителите, по Великден българите ще изядат 2 000 тона козунак.

Дни преди Великден хлебозаводите и фурните увеличават производството на козунаци.

"Около Великден се увеличава рязко потреблението, българинът е традиционалист и трудно променя своите навици и привички и затова седмицата преди Великден има усилено потребление на козунак", обясни Кольо Колев, директор производство.

По-високото потребление няма да повиши цената.

"Не бих казал, че ще бъде по-различна цената и тя не може да се промени, тъй като конкуренцията е много голяма и няма да стане по-малка. Всеки производител трябва да се бори за качество вече", каза Иван Иванов, председател на Браншовата камара на хлебопроизводителите.

Най-добрия козунак е италианският, твърдят познавачи. В Германия, където козунака се яде и по Коледа е с най-богата рецепта. У нас се продават повече от 10 вида козунаци. В рецептата има 12 съставки, но за да бъде козунакът хубав, едно от важните неща са съотношението на съставките и много търпение.

"Любовта, с която се произвежда, и майсторлъкът на хората, които го правят. Другото е занаят", коментира Кольо Колев.

На занаята в къщи разчитат 15% от софиянци, които сами замесват козунак. Данните показват, че извън столицата, всеки четвърти българин си прави в къщи сам великденския сладък хляб.