Специализираният съд ще бъде създаден до месеци, а не за години, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти, след като участва на семинар за ролята на международното сътрудничество за противодействие на измамите и злоупотребите с европейските фондове по проект на Клуб журналисти срещу корупцията.

Цветанов добави, че се спекулира с твърдението, че се създава извънреден съд, което не кореспондира с истината. По думите му България се нуждае от такъв орган и за създаването му ще има законодателни промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, но няма да се променя философията на наказателното правораздаване.  

"Самият факт, че в Словакия това дава своята ефективност значи, че и България се нуждае днес от специализиран орган, който да съответства както на Конституцията, така и на наказателното ни законодателство", каза министърът.

Според Цветанов последните промени в Наказателния кодекс и НПК дават допълнителна правна възможност за създаването на този съд. Той добави, че изискванията за избор на съдии в специализирания съд ще са както досега, но ще има допълнителни условия. Цветанов посочи, че при създаването на спецзвеното на прокуратурата, МВР и ДАНС, всички служители са минали през
изследвания чрез полиграф.

Магистратите ще бъдат предлагани от министъра на правосъдието, но преди да се направи предложението, ще се извърши съответната проверка, каза Цветанов.     

Съдиите били много чувствителни по отношение на техните права, но според Цветанов нямало от какво да се притесняват.