ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА

Инфарктни преговори до последно за БДЖ, пише "Сега". Синдикатите успяха да спрат над 50 влака предупредително. До късно снощи (10.03.2011г.) шефовете в железниците опитваха да тушират напрежението и да предотвратят началото на национална ефективна стачка, планирано за днес.

Преговорите със синдикатите продължиха с часове, а транспортният министър Александър Цветков опитваше да убеди от парламента, че няма да има масови съкращения. Изданието коментира и решението на Столичната община да нареди проверка на данъците. По официални данни засегнатите собственици от увеличението скочили само за 2 дни от 91 000 на 123 000. Спешна проверка започва на сметките за местните данъци  и такси в

София, въпреки че общината продължава да отрича, че има проблем с данъчната кампания. И вчера столичани продължаваха да се жалват от бележки, в които данъците им са със 77% по-високи от миналата година ("Банишора") или 67% ("Младост" 2), а също и 94% ("Дружба" 2). Анализът на вестника допълва: "Опитът на София да преметне данъкоплатците успя! Почти!". "Дума" заявява в контрапункт: "Не знаят кой ще поправи  сгрешените данъци".

"Новинар" информира за подписания от президента Георги Първанов указ за назначаването на Константин Казаков като шеф на ДАНС. Междувременно премиерът Бойко Борисов представи новия ръководител на ДАНС пред подчинените му. "Основната задача, която има той, е да създаде такава организация на работа, че службата да генерира сигурност, а не напрежение в обществото", бяха думите на Борисов.

"Дума" допълва, констатирайки: "Полицията бие в извънработно време и по домовете. Не дават на арестувани да звънят на адвокат. Телефоните в РПУ били с лимит. В полицията масово подправяли документация".

"24 часа" оповестява, че от 30 000 до 60 000 лв. ще бъдат глобявани застрахователи, които слагат стикери по Каско, ако се забрани поставянето им върху автомобилите. Забраната за стикерите е в проект за промяна в Кодекса за застраховането. Той е изготвен от работна група с участието на експерти от МВР, Комисията за финансов надзор, застрахователите и е публикуван на сайта на МВР. От текста става ясно, че сключването на

"Каско" не може да е обвързано с поставянето на знаци, белези или други индикации на видимо място върху автомобила. На вътрешните си  страници вестникът информира за намерението на премиер-министъра да смени Стоян Кушлев. Правителствена проверка е открила, че  той работи в конфликт на интереси.    

ИКОНОМИКА

Скъпотията възпира хората да теглят заеми, информира "Сега". Онези, които все пак се решават да купят жилище на кредит, се  ориентират към по-евтини апартаменти и съответно - към по-ниски заеми. Освен това, ако в семейството всеки от двамата съпрузи не взима поне по 1000 лв. заплата на месец, двойката много трудно може да получи заем от банка. Това става ясно от анализа на  консултантската компания "КредитЦентър" за февруари.

Преди да има отговор на въпроса: "Възможен ли е икономически растеж през 2011г., трябва да се знае - има ли ръст на БВП",  прави икономически анализ за "Дума" проф. Иван Ангелов, член-кор. на БАН. "Стандарт" публикува прогноза за близкото бъдеще, цитирайки  Иван Нейков, бивш социален министър: "Истинското цунами с цените ще дойде през май. Петролът обърка сметките в бюджета. Трябва  да се вдигнат и пенсии, и заплати".

Пред "Труд" омбудсманът Константин Пенчев казва: "Банките ни прекалиха с лихвите. Хората не знаят как се изчислява лихвеният процент, кога се вдига и кога трябва да пада. Затова и протестират. Специално за потребителските кредити има европейска директива, съгласно която референтният лихвен процент трябва да се определя по ясни и обективни икономически критерии, а не от субективни причини на банките. За ипотечните кредити няма директива. Затова препоръчах на Иван Искров и Симеон Дянков да се поправи дефиницията в закона така, че във всеки момент да е  ясно защо процентът се повишава или се намалява", обяснява омбудсманът.

"Дневник" потвърждава, че близо 373 млн. лв. ще са необходими на държавата, за да се разплати с 63 606 притежатели от времето на социализма на многогодишни жилищноспестовни влогове (т.нар. лихвоточки), които отговарят на законовите изисквания. Това показват данните на Националния жилищен компенсационен фонд (НЖКФ).

Обещаните от Кунева пари за "Козлодуй" се оказаха балон, пише "Атака". Компенсациите не стигат за извеждане на четирите блока на АЕЦ-а, твърдят експерти Именно Кунева като министър в кабинета на Сакскобургготски обрече на гибел 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй". Основните виновници за ранното затваряне на блоковете са експремиерът Сакскобургготски, ексвъншният министър Паси, бившата преговаряща Меглена Кунева, тогавашният министър на енергетиката Милко Ковачев и Ахмед Доган като съуправляващ. Според Георги Гьошев, главен технолог на специализирано поделение "Извеждане на блокове на АЕЦ "Козлодуй" към ДП РАО предполагаемата цена за извеждането от експлоатация на един блок е между 200 и 300 млн. евро. Затова от "Атака" настояват вече пет години компетентните органи да започнат разследване срещу тях, заради предаване националните интереси и нанасяне на милиардни щети на държавата ни, като са изразили съгласие двата блока да бъдат изведени от експлоатация.

Темата е продължена с друга обосновка от "Класа" в интервюто на Йордан Костадинов, бивш изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй": "Един блок в Козлодуй ще струва колкото два на АЕЦ "Белене". Ако някой си мисли, че както сега на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има четири спрени блока и два работещи и може веднага да започне да се прави централа, то много се лъже. За всеки един нов блок се получава лиценз, а това не е толкова проста работа", категоричен е Костадинов.

Енергийни новини "24 часа" представя със съобщението, че Софийският градски съд е отстранил временно шефовете на "Петрол  холдинг" и "Петрол". Това става по иск на Денис Ершов, един от собствениците на двете компании. Отстраняването на тримата директори e поредната част от скандала, който избухна през миналата година между двамата съдружници в "Петрол" - Митко Събев и Денис Ершов.

Новата система на "М-Тел" подлуди абонатите, коментира "Новинар". Достъпът до вашата сметка - отказан. Телекомът вече близо половин година сменя своя софтуер за управление на връзките с абонатите си. Въпреки обещанието на "М-Тел", че проблемите ще приключат до октомври, оказва се, че нещата не са точно така. Хиляди потребители са пострадали от въвеждането на предполагаемата нова платформа за обслужване. Проблемът със софтуера довежда до невъзможност клиентите да проверяват месечните си сметки. По този начин се стига до натрупани задължения към оператора, а лошото е, че все още има потребители, които дори не знаят колко дължат.

Плащат 1 млрд. лв. на фермерите от другата седмица, пише "Класа". Дават парите срещу изчистени задължения към НАП. Цялата сума е над 1 млрд. лв., от които 700 млн. лв. са европейски средства, а 300 млн. лв. - са от националния бюджет.

ДЕЦАТА НИ, УЧИЛИЩЕТО И ЗДРАВЕТО ИМ

"30 на сто от първолаците са затлъстели" е водещото заглавие на "Новинар". Все повече деца имат заболяване и на бъбреците. 30 на сто от тях в първи клас страдат от затлъстяване. Това съобщи в четвъртък зам.-просветният министър Милена Дамянова по  време на старта на Националнатаолимпиада по здравословно хранене. Тенденцията за покачване на процента на малчуганите с наднормено тегло се запазва през последните години.

Лекарите алармираха, че българските деца консумират прекалено много солена храна и се въздържат да ходят в училищната тоалетна.  Според друго изследване  по-честите жертви на заболяванията на бъбреците са хората от ромски произход. Честотата на болните е по-висока при представителите на този етнос, въпреки че изследваните са били с 15 години по-млади в сравнение с останалите, участвали в проучването. Причините за това се дължат на по-ниския социален статус, високата безработица и ниската степен на образованост сред ромите. Изнесените данни са по повод Световния бъбречен ден, който тази година е под мотото "Предпази бъбреците! Спаси сърцето!".

Пазарът, залят с грешни тестове за училище, пише "Труд". Знанията на българските ученици са твърдо в златната среда на четворката, показва последният анализ на резултатите от националните изпити. На международно ниво сме още по-зле -  средният успех е около тройка. Досега от Министерството на образованието само съобщаваха подобни факти и с това се изчерпваше резултатът в битката срещу тях. Ще сложим край на  тази практика, заричат се от ведомството. За първи път екипът на министър Сергей Игнатов е направил анализ защо знанията на  учениците са на притеснителния минимум. Изводите са на база на резултатите от т. нар. малки матури, в общ план те са: разлика в оценките на учителите и получените на националните изпити; учителите не могат да работят добре с тестовата система; пазарът предлага грешни и подвеждащи тестове; изпитите са формални; педагозите не са мотивирани да изискват достатъчно познание от  учениците; в училище присъства един порочен кръг - записване, оценяване и възпроизвеждане. Най-големият проблем е, че децата не биват учени да мислят.

ОБЩЕСТВО

"Още през 1991 г. Доган внасяше дарения за ДПС в лична сметка", споделя пред "24 часа" Хюсеин Юмер учредител на ДПС. "Имаме идея да организираме национална среща на учредителите на ДПС, на която да се приеме нов устав и нов лидер. Искаме пълна  лустрация в партията", уточнява г-н Юмер.

С голямо заглавие на първа страница "Атака" съобщава: "БНТ е склонна да махне новините на турски език и да потърси други  форми за предавания на майчин език." Това са заявили членът на УС на БНТ Бойко Станкушев и председателят на СЕМ Георги Лозанов, след диспут с депутата проф. Станислав Станилов. "Темата за турските новини сме я повдигали още в предишния парламент", каза професорът. "Внасяли сме и поправки в медийния закон по тази тема, предаванията на новините на турски език не трябва да са по единствената държавна медия, финансирана с парите на данъкоплатците, а в някой регионален канал. Защо нямаме новини на арменски, иврит или цигански. У нас живеят и 40 000 руснаци, има ли предаване за тях", бяха аргументите, които той изтъкна.

"Йерархичните и силови управления като ГЕРБ са обречени", казва за "Сега" експертът по национална сигурност Николай Слатински. "Приемането на вълни от бежанци не само ще дръпне България назад, но ще създаде нови обществени напрежения.  Имаме очевидната неготовност на България да влезе в Шенген. От друга страна, политиката по отношение на бежанците е епизодична,  импулсивна, реактивна, пълна дезориентация. Моите наблюдения са, че нещата не се подобряват, дори има отстъпление от някои позиции. Това е болест на сегашното правителство - то не само не пресича редица корупционни практики на предишни правителства, но създава среда на желание да има такива практики, за да се  облагодетелстват вредили се в листи хора от ГЕРБ", е изводът на г-н Слатински.

"Телеграф" информира: Има нови правила за "Спешната помощ". Скъсяват пътя до болницата. Забраняват прехвърлянато на пациент от кола в кола. "Монитор" допълва: "С новата концепция за Бърза помощ глоба за доктора, ако отпрати спешен пациент".

МЕДИИ

Учредиха награда за тв журналистика "Свети Влас" съобщава "Новинар". 10 хиляди лева премия за най-добрия бг репортер.  Награда за телевизионна журналистика "Свети Влас" ще бъде връчена за първи път тази година. Идеята за приза е на 11 души, сред които професор Ивайло Знеполски, Иван Гарелов, Любен Дилов-син, доцент Георги Лозанов, Георги Тенев, Копринка Червенкова, Димитър Найденов, Павел Васев, Стефан Димитров, Антони Георгиев и Петко Бочаров. Интелектуалците, които са обединени под символичното име "Кръг 11", дадоха пресконференцияв столичния клуб "Студио 5", на която оповестиха, че призът ще се връчва ежегодно за най-ярки постижения в българските медии.

От "Дума" са категорични:  Медиите у нас не са свободни. България е сред страните, в които свободата на медиите и  независимостта на собствениците им предизвикват загриженост у европейските институции.