По искане на група либийски дипломати в Ню Йорк започна извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на събитията в Либия. Либийските дипломати настояват за незабавна намеса на световната организация за спиране на кръвопролитието.

Преди заседанието председателят на Съвета за сигурност Петер Витиг, постоянен представител на Германия в световната организация, призова за "незабавни и ясни действия". Той добави, че събитията в Либия ще имат последствия за региона и за света.

С призив за спешни действия за незабавно прекратяване на "масовите злодейства на престъпниците от либийското правителство спрямо собствения им народ" към Съвета за сигурност и към Общото събрание на ООН се обърнаха и 70 правозащитни организации.

Постоянният представител на Либия в ООН вече подаде оставка в знак на протест срещу действията на либийските власти. Останалият персонал от мисията, в това число и заместник-постоянният представител Ибрахим Дабаши, обяви, че остава на работа, за да продължи да използва дипломатически канали в подкрепа на своя народ.

Те настояват въздушното пространство над Либия да бъде затворено, за да се пресече притокът на наемници, платени от режима, и на оръжия, и да се предприеме международна хуманитарна операция.