Министерството на регионалното развитие и благоустройство има възможност в кратки срокове да проведе напълно безплатен образователен курс за всички депутати и представители на БСП, които имат желание да се научат как се строят по законен начин магистрали в България, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

До подетата инициатива се стигна след изказване на Сергей Станишев. Той обяви, че само между 120 и 150 метра са законни от откритата 7,5-километрова отсечка на автомагистрала „Хемус” в понеделник.

Затова и поканата важи предимно за „бившия министър-председател, който близо година ръководеше Пътната агенция, след като Европейската комисия блокира през август 2008 година финансирането на магистрала "Люлин", уточнява министерството.

След преминаването на този курс представителите на БСП ще научат законния ред,  който се преминава от старта на строителството до завършването на една магистрала, обещават от ведомството.

По-рано днес „червеният” лидер заяви: „Под одобрителния поглед на премиера регионалният министър Росен Плевнелиев и финансовият министър Симеон Дянков правиха първа копка от участък на АМ „Хемус” - продължение на строителството, извършено от предишното правителство. Извършената първа копка на този участък от 7,5 км представлява световен рекорд за най-къса магистрална отсечка, на която някога е правена първа копка, защото има разрешително за строеж само на 120 до 150 метра от нея”.