Едно от първите светски училища в Търговищко е заплашено от срутване. Сградата, която е на близо 150 години, е необитаема и се руши. Причината е, че преди 30 години реставраторите нарушили конструкцията и вместо да я спасят, я обрекли на събаряне.

Жителите на Вардун още по времето на Възраждането се славели като най-начетените и най-образованите в целия регион. Селото имало килийно училище още през 1831 година, а после с дарения и доброволен труд вдигнали тази сграда - на първото си светско училище.

"Това училище продължава да функционира до 30-те години на 20-ти век, когато се изгражда новото по-голямо училище, което и до сега продължава да приютява учениците във Вардун. И ,след като вече престава да работи като училище, неговата сграда се използва за читалище. Когато се построява през 1964 година и читалището, вече тази сграда е обявена на архитектурен паметник на културата”, заяви Невена Маджарова - секретар на Общински читалищен съвет.

После бившето училище става музей на селото. Не му се радват дълго обаче, след като уж ремонтираната сграда започва да се руши.

"Нещо в покривната конструкция не е било доизкусурено както трябва. Сградата беше изоставена, прозорците бяха изпочупени, горе започнаха да падат керемиди”, допълни Маджарова.

"Написах докладна до общината. Имам писмен отговор, че до настоящия момент не могат да се осигурят средства, защото реставрацията трябва да се направи наистина от реставратори. Не може какви да е майстори да се допуснат и ще струва много пари, които пари засега общината няма откъде да ги осигури”, заяви Али Хасанов - кмет на село Вардун.

Това слага край на желанието на местните хора със свои средства да наемат строителна фирма, която да укрепи сградата. Тя едва ли ще издържи докато се намерят пари за нова реставрация.