Възрастта за пенсиониране се увеличава с още половин година през 2002 г. Мъжете ще спират да работят на 61, 5 години, а жените - на 56, 5 години.

По закон, в началото на всяка година пенсионната възраст се вдига с 6 месеца, докато достигне 63 години за мъжете и 60 години за жените. Това предвижда Кодексът за задължително обществено осигуряване

Допълнителната работа по трудов договор над три часа дневно вече се признава за осигурителен стаж. Досега точки за пенсия се трупаха само от основния договор.

Четири години, изработени по този начин, ще се броят за пет години стаж. Това обаче няма да увеличава пенсията. Осигурителният доход вече не зависи от минималната работна заплата.

Съотношението на осигурителните вноски на работодател и работник става 75 на 25. Досега то бе 80 на 20. 

Пенсията за учители, които се пенсионират по-рано се увеличава средно с 5,7%. Реалното повишение на учителските пенсии ще е между 2 и 10 лв.
Инвалидите с една година трудов стаж вече имат право да получават пенсия за общо заболяване, която е по-висока от социалната.
Държавата ще стимулира работодателите, наемащи инвалиди или безработни младежи до 29 години, без стаж.

Шефовете вече нямат право да поставят условия за пол, възраст, здравословно състояние и етническа принадлежност в обявите за работа, гласи Законът за насърчаване на заетостта, който влезе в сила от 1 януари.