Кой е човекът, заради когото Египет потъва хаос? Президентът Хосни Мубарак, който управлява страната повече от 30 години, е натрупал богатство за милиарди.

Не само твърдата ръка, с която Хосни Мубарак ръководи Египет, му е помогнала да се сдобие с прякора "Фараона". Той го дължи и на натрупаното лично богатство, както и на имуществото на древните египетски владетели, което е успял да присвои.

Според американски, сирийски и алжирски източници само личните авоари на президента възлизат на 40 милиарда долара, нарупани от египетската държава и от народа. Състоянието на Мубарак е съставено от пари в брой, акции, недвижими имоти в различни страни, предимно в САЩ и две яхти за 60 милиона евро. Парите в брой, както и акциите, са разпределени в американски, германски, британски, швейцарски, шотландски, испански и дубайски банки.

Компанията за недвижими имоти на Мубарак разполага с имоти в Лос Анджелис, Вашингтон, Ню Йорк и Лондон. Богатството на президента, както изглежда, е натрупано и от комисионни от сделки с оръжия и с недвижими имоти в Кайро и в туристическите зони като Хургада и Шарм ел Шейх. Според алжирски вестници Мубарак е успял да си осигури 50 процента от печалбите на много чужди фирми, присъстващи на египетския пазар. Американски интернет сайтове също говорят за подобни връзки на президента с чужди корпорации.