Българските моряци, отвлечени на борда на кораба "Сейнт Джеймс Парк" преди пет месеца, са крайно обезнадеждени, разказаха техни съпруги пред bTV. Похитените и техните близки се съмняват, че преговори за освобождаване въобще се водят.
За пет месеца Ваня Тенева, съпругата на готвача, се е чула три пъти за по минута-две с мъжа си - готвач на кораба, а Димитрина Колева, съпруга на фитера, го е чула веднъж - на 19 април.

"Пиратите не ги малтретират, не са агресивни, но въпреки всичко много са обезнадеждени. Нямат нещо, за което да се хванат. Моряците са абсолютно убедени, че "Зодиак” не преговаря с пиратите. Нямат грам надежда, че някога ще се приберат. Това е по-страшно от глада”, каза Ваня.

"Храната им е само от брашно, ако уловят риба и с това се изчерпва. Две питки сутрин ядели и вечер риба, но ако си уловят. Каза само, че горивото им почти е на изчерпване, което означава, че няма да имат питейна вода и абсолютно нищо”, допълни Димитринка.
Роднините не вярват на уверенията на фирмата-собственик, че моряците имат храна и са добре. Обезверени са, че не получават никаква информация.

"Казват ни, че трябва да проявим търпение, че всяка публичност би повлияла негативно на преговорите - да сме хладнокръвни, ние сме едно семейство и т.н.”, заяви още Ваня.
Според съпругите държавата по никакъв начин не им съдейства.

"Другото, което много ни дразни, са изявленията от Външно министерство, че са във връзка с роднините на моряците, никой по никакъв повод не ни е потърсил”, категорична е още съпругата на готвача.

От варненския офис на компанията увериха, че преговори се водят, макар и да не с бързината, която всички искат. Евентуална причина за забавянето е фактът, че два кораба на"„Зодиак” едновременно са в плен на сомалийските пирати. На борда им има 13 българи.

Българската държава не е страна по преговорите със сомалийските пирати. Това заяви пред bTV говорителят на министерството на външните работи Весела Чернева. Тя потвърди, че преговорите се водят от фирмата-корабособственик, но в интерес на сигурността на моряците, от външното ни ведомство предпочитат да не дават публичност на темата.