Афганистанските власти са убедени, че Омар се укрива в района на Багран, на 160 километра северозападно от Кандахар.

Не се знае дали Бен Ладен е с него. Шефът на разузнаването в провинция Кандахар съобщи, че властите водят преговори с поддръжниците на молла Омар за неговото предаване, съобщи говорителят на централното американско командване,  майор Бил Харисън.

Съединените щати държат 180 пленници - талибани или заподозрени членове на терористичната мрежа "Ал Кайда", в Афганистан или на кораби в морето край Оман.


Сто шестдесет и четири са в предварителен арест, в Кандахар, седем са в базата в Баграм, северно от Кабул, и един е в Мазар-и-Шариф.
Осем души, които не са афганистанци, се намират на самолетоносач в морето. Сред тях са сражавалият за талибаните американец, Джон Уокър Линд, един австралиец и саудитец.

Пентагонът съобщи неотдавна, че част от заловените в Пакистан са предадени на американците. Исламабад вчера изпрати още 25 заловени сподвижници на Осама бен Ладен, за да бъдат разпитани от американските сили в Афганистан.
Военният министър Доналд Ръмсфелд съобщи, че затворниците ще бъдат прехвърлени в американската база Гуантанамо в Куба.

Междувременно, стана ясно, че в Кабул е бил намерен компютър, използван в продължение на години от ръководители на "Ал Кайда". Той съдържал стотици секретни документи, включително планове за разработване на химическо и биологично оръжие. Компютърът бил купен от специалния пратеник на "Уолстрийт Джърнъл". Вестникът пише, че американски отговорни лица потвърдили автентичността на видеофайловете и текстовите документи.