Вълната от протести в арабския свят достигна и Либия. По улиците на градовете в източната част на страната излязоха хиляди недоволни от режима на Муамар Кадафи. При сблъсъци на демонстранти и полиция в град ал-Байда загинаха най-малко четирима души. В "Деня на гнева" в Бенгази бяха ранени десетки хора.

Днешният протест беше свикан в деня на петата годишнина от най-големите протести срещу управлението на Кадафи. На тази дата през 2006 огромна демонстрация в Бенгази срещу окарикатуряването на пророка Мохамед прерасна в антиправителстен протест, при който бяха убити десетки демонстранти.

След като Бен Али и Хосни Мубарак напуснаха постовете си в петък, в арабския свят се появи виц, че след полковник Кадафи ще бъдат отменени всички петъци. Според арабската преса още миналата седмица Кадафи е започнал да се готви за Деня на гнева. либийският лидер е свикал за разговори старейшини от размирните градове, а на държавните чиновници заплатите са били повишени.  

Най-многолюдни бяха протестите в Бенгази, на 1000 километра източно от столицата. Този регион се противопоставя на Кадафи още от революцията през 1969 година. В Бенгази се е намирал кралският дворец и местните родове и племена враждебно са посрещнали военния преврат, начело на който е бил 27-годишният тогава Кадафи. През годините централната власт отпуска по-малко средства за града, поради което бедността и безработицата там са по-големи. Държавният апарат в столицата е на страната на полковника.

През 1996 при неизяснени още обстоятелства в затвора в Бенгази бяха убити 1200 души и близките продължават да искат правосъдие. Случаят е сред причините, при заразяването на стотици деца със СПИН в същия град, непременно да бъдат намерени изкупителни жертви.