Може  ли честите хреми или продължителната дразнеща кашлица да са признаци на алергия?  Отговорът се съдържа в  резултатите от тестовете за алергичност – репортаж на д-р Вергиния Николова:  

Алергичната реакция е по-силна реакция на организма към иначе безвредни вещества от околната среда, които в другите хора не предизвикват проблеми. Любомира Глобова решава да се консултира с алерголог заради силната кашлица със задушаване.

„Както се появява, така изчезва. Не мога да си го обясня на какво се дължи. Има моменти, в които не мога да си кажа името от кашляне. Сложиха по една капчица от всички алергени с леко убождане. То е за домашен прах, плесени, от другата страна храни свинско, пилешко месо, яйца”, сподели тя.

„Това е целта на тези прегледи - да дадат възможност на хората да получат подробни сведения за своето състояние. Хора, които не могат да платят изследването или нямат възможност да получат услугата по Здравна каса”, коментира алергологът доц. д-р Георги Христов.

„Алергичният ринит, поленовият и целогодишният може да се разглежда като козметичен дефект. Той сам по себе си не внася съществени увреди на организма, но ако не се лекува, се развива астма, която със задълбочаването си  вече предизвиква проблеми”, допълни той.

Той заяви, че алергията не може да се излекува: „Може да бъде потискана. Може да бъде държана под контрол и никога да не се позволи проявата на задух, обриви, отоци, отделяне на секрет, сърбеж в носа и очите”.

Затова, ако човек има съмнение за алергия, най-добре е да си направи тестове. Да знае как да държи под контрол наследственото предразположение и да не позволи разгръщането на това състояние.

До края на годината в болница „Токуда” 4 дни ще бъдат обявени за безплатни прегледи и тестове за алергия след предварително записване.