Ученици от Германия възстановяват старото немско училище във врачанското село Бърдарски геран. Ремонтът се извършва изцяло със средства от дарения. Идеята е впоследствие там да се изгради немски център, в който да се обучават деца от цяла от България.

Село Бърдарски геран има интересна история - основано е от банатски българи, изповядващи католическата вяра. Прочуто е с двете си църкви, едната от които е почти разрушена и е част стар от манастирски комплекс на сестри бенедиктинтки.

Отскоро в него кипи усилена работа - 30 ученици от  град Динслакен възстановяват със собствени сили и средства някогашното немско училище. 15-годишният Ферди Нарсовки, който всъщност е македонец, но живее с родителите си в Германия, разказва как са събрани 25-те хиляди евро за ремонта.

По план младежите трябва да подновят изцяло покрива на сградата. Но вършат и допълнителна работа.

Ръководителят на групата  разказва, че в Бърдарски геран всъщност децата провеждат учебната си практика.

"Това е част от училището при тях, с малко по-друга програма и всеки девети клас един месец нещо като стаж работи. Първите дни бяха тежки, щото нямаше топла вода, ток навсякъде не беше прекаран, но сега малко по малко свикнаха”, каза Робин Пассиг.

Иначе младежите живеят на полеви условия - момчетата на палатки, момичетата в част от запазените помещения на изоставения манастир.

А хората в селото се радват не само на гостите, но и че пак ще си имат училище.

"Много хубаво, имам внучка, догодина е ученичка, и сигурно ще учи тука, радва се, че ще учи немски език”, сподели Анка Мойзис.

За bTV Новините от Бърдарски геран - Маргарита Стефанова