Нова и опасна порода мишки мутанти, устойчиви и на най-силните съществуващи отрови, се е появила в Европа, съобщава Би Би Си. Новата порода е кръстоска между обикновената европейска и алжирската пустинна мишка. До момента при подобна кръстоска се е получавало стерилно поколение, но тази ситуация се е изменила.

"Имаме удивителен случай на еволюция, когато в рамките на различни видове гризачи са рухнали съществуващите биологични граници и между отдалечените родственици от Европа и Северна Африка се е появила способност да се размножава потомство", коментира американският професор Майкъл Кон.

Благодарение на генетична мутация новият вид мишки е устойчив на почти всички видове отрови, използвани в домашни условия. Специалистите се опасяват, че в резултат на появата на новата порода санитарните служби ще загубят способността си да контролират броя на гризачите, особено в големите европейски мегаполиси. Това многократно увеличава и опасността от разпространение на опасни заболявания сред населението. Не е изключена и появата на чума, подобна на епидемията от "черна смърт" през Средновековието, отнела живота на между 30 и 60% от цялото европейско население.

Към момента бързо увеличение на броя на мишките-мутанти се наблюдава в Германия и Испания.