Британски войници патрулират по улиците на Кабул заедно с афганистански полицаи. Това на практика е първата многонационална операция за сигурност. Днес Бахрейн се присъедини към коалицията за възстановяване на реда в Афганистан, като предостави една бойна фрегата.

Малкото емирство става втората арабска страна, която ще участва с въоръжени сили в многонационалните сили в Афганистан. Единствената въоръжена с ракети фрегата на Бахрейн ще се присъедини към оглавяваната от Съединените щати военноморска коалиция в Арабско море.
Корабът и неговият 240-членен екипаж ще ескортира и охранява корабите, транспортиращи хуманитарна помощ в Афганистан и ще участва в издирвателни и спасителни операции.

Миналата седмица над 200 йордански командоси и екип от военномедицински персонал се установиха в Мазар-и-Шариф, където подготвят полева болница.

В Кабул петнайсет командоси от кралската морска пехота обиколиха улиците около централния парк заедно с афганистански полицаи. Говорителят на британските въоръжени сили в Афганистан окачестви съвместните патрулни обиколки като генерална репетиция преди разполагането на многонационалните мироопазващи сили в Афганистан, което трябва да започне през януари.