През последните 20 години българите са намалели с над 1 млн. Това каза директорът на Института за социални изследвания и маркетинг Мира Радева в предаването "Тази сутрин". Тя представи книгата си "Общественото мнение в годините на прехода".

Българинът "вече не е в репродуктивна възраст"

В сравнение с 1990 година, когато раждаемостта е била 12,1%, през 2010 г. тя е паднала до 10%. Преди 20 години средната възраст на българина е била 37 години, а при последното преброяване вече е 45 години, което по думите на социолога означава, че "той вече не е в репродуктивна възраст".

За БВП, доходите и бедността

Тук на става дума за социология, а за чиста статистика, посочи Радева. Оказва, се че БВП е скочил три пъти. В началото на 90-те той е бил под 2 000 долара, а сега е над  6 000 долара. Средната работна заплата е била 400 долара, а сега е едва 422 долара. Това означава, че имаме едно обществено богатство, което се разпределя много несправедливо. Затова бягат и младите - защото икономическата перспектива се просмуква от една много тясна прослойка, смята социологът.  

Много често, когато ние питаме хората какви са доходите им те казват, че не са доволни, а ние смятаме, че  това е самооценка. Когато се направи сравнение за последните 20 години обаче човек вижда, че хората са прави. През 1990 г. 47% са определяли доходите си като добри, по данни на НЦИОМ, 18% тогава са казвали, че са бедни. Сега хората, които твърдят това са цели 38%, обясни тя.

За управлението през последните 20 години

Спряхме се на последните 4 кабинета, защото това е периодът на стабилизация, икономически и политически, обясни Мира Радева. Тези правителства са имали и пълен мандат, като, разбира се, тук е включен и Бойко Борисов. Първите две години, по-правило, са оптимистични, а след това рейтингът на всички пада. В крайна сметка всички правителства завършват с по-нисък рейтинг, поясни тя.

Иван Костов и Симеон Сакскобургготски са съпоставими като личности. Виждаме един изненадващо висок рейтинг на правителство на Костов, доста по-нисък е рейтингът на правителството на Сакскобургготски. Оказва, се че периодът на Костов получава постфактум сериозна реабилитация. В една историческа перспектива погледнах какво е било положените по време на Беров и Филип Димитров. Понеже Беров формира кабинет отново с ДПС той стартира с доста ниско отношение към правителството – и тогава хората не са одобрявали правителство с ДПС в управление, посочи тя.

Президентската институция е най-одобряваната

Дадох си сметка, че именно Жельо Желев е формирал този надпартиен образ на президентската институция. От президентите най-популярно лице е това на Петър Стоянов. В историческа перспектива той е най-популярната личност на политическия преход. През февруари 1997 г. той получава над 80% доверие. Докато министър-председателите са по-скоро с негативен рейтинг, президентите получават положително отношение, каза още Мира Радева.