Той уточни, че става въпрос за биокраставици, произведени в Испания, чийто сезон на производство е приключил преди два месеца: „Нашите изследвания показа, че такива краставици отдавна няма на българския пазар”.
Експертът допълни, че резултатите от пробите на Българската агенция за храните са отрицателни и ситуацията е под контрол. „Всяко едно количество вносни краставици, за които има някакво съмнение, че би могло да има нещо в тях, ще бъдат изследвани и веднага спрени и изтеглени от пазара”, обеща Стойчев.
Цените на зеленчуците падат
В сезона на доматите, черешите и пресните картофи цените на зеленчуците тръгнаха надолу. По данни на статистиката зарзаватът става все по-евтин и достъпен за джоба на българина. Най-сериозно поевтиняване се наблюдава при краставиците, които само до преди месец се търгуваха между 3 и 4 лева за килограм. В момента цената е наполовина.
Цената на този зеленчук у нас се определя от експортната. Във врачанска оранжерия се засяват 30 декара всяка година. Производството е предназначено най-вече за износ. „В момента варира краставицата от лев до 90 стотинки първо качество, второ и трето с 20 стотинки надолу е разликата”, обясни агрономът Иван Иванов.
При леля Сийка на столичния пазар „Иван Вазов” килограм домати и краставици се продават за 2 лева. Надценката е 100%. „Нямаме клиенти, много е слабо тази година. Чакаме клиенти и от обяд започваме да правим сефтето”, жалва се тя.
Черешите и ягодите все още са екзотика
И макар че цените на пролетните зеленчуци стават все по-атрактивни, то черешите и ягодите все още са екзотика за голяма част от българите. Едуард Стойчев изрази притеснение от високите цени на плодовете: „Забелязва се една тенденция, че има огромна разлика между цените в момента на ягоди и череши спрямо предишни години, което не е нормално. Предполагам, че до една седмица с повишението на количеството българско производство цената ще си дойде на мястото”.