
Бистра е диабетик от няколко години и от тогава постоянно чете за здравословното хранене. Най-често посещава диетичните щандове, за да си купи шоколад с подсладител.
"Напоследък, докато рекламират, човек си задава въпроса - защо рекламират някакви стоки - било то диабетични или други - дали е защото няма търсене и трябва да се купуват или защото са необходими за хората", каза Бистра Димитрова.
Без захар всъщност не означава безвредно действие.
Това доказват последните проучвания в областта на диетиката. Подсладителите създават измамното усещане в тялото, че ще ядем захар. Организмът произвежда голямо количество инсулин. Той насочва хранителните частици от кръвта към клетките и ги трансформира в мазнини. При диабетиците пък повишеното ниво на инсулин може да доведе до опасното състояние хипогликимия.
"Наблюденията на всички експерти сочат, че в Америка, където отдавна има голям интерес и консумация към така наречените лайт напитки, всъщност колкото повече такива храни и напитки се консумират, толкова по-голям е относителният дял на хората със свръх тегло и затлъстяване", обясни проф. Донка Байкова.
Специалистите напомнят, че диетичните храни понякога са част от лечението ни. Въпреки това, дори и с тях, никога не бива да прекаляваме.