Ново изискване по стандарта „Стара планина” - каймата ще трябва да е само от прясно месо. Земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че целта е да се стимулира родното производство, защото прясно месо не може да се внесе от чужбина.
Промяната в стандарта е по искане на българските животновъди. Те са доволни, че в последните месеци има огромен ръст на изкупните цени. Млякото се изкупува вече не за 30, а за 80 стотинки на литър, а цената на живите животни е скочила 2-3 пъти.
Министърът призна, че българското месо може да не стигне за производството на всичката кайма "Стара планина", но според него дефицитът на суровина ще увеличи производството.
„Важното е да се стимулира родното производство. Защото в края на краищата, този стандарт „Стара планина” не е задължителен. Който иска да го прави - да го прави без соя и нека да го прави, ако може с прясно българско месо”, заяви министър Найденов.
