Любителите на театъра са наясно, че когато става дума за спектакъл на Камен Донев, това означава редене на дълги опашки пред касите на театъра поне месец преди представлението. Това се случва и в момента с най-новата постановка на актьора-режисьор, чиито  премиерни дати са на 19 и 26 февруари. Освен режисьор, Камен Донев е и автор на трите пиеси "На гости", "На сватба" и "Уют", които са обединени в постановката "Характери".

"Става въпрос за взаимоотношения между две съседски семейства. Спектакълът бих го определил като трагикомичен с уклон към комедията. Хората знаят, че аз имам голяма слабост към комедията. Бих казал, че донякъде това е болезнена комедия, защото се занимава с взаимоотношенията между две семейства, едното от които печели от ТОТО-то и нещата се променят. Излизат наяве едно черти от характера на героите, които те карат да се чудиш да се смееш ли или да плачеш", разказа Камен Донев при гостуването си в "Тази сутрин".

Режисьорът допълни, че донякъде "Характери" засяга и проблемите от ежедневието в нашата действителност. "Всичко това, което в момента става, е резултат от пошлия и гнусен манталитет, който за  съжаление владее една сериозна част от хората", каза Камен Донев. "Това личи във взаимоотношенията, в културата и в поведението. Моето оръжие да се боря с това е да го показвам така, че хората смеейки се и ръкопляскайки, накрая да си кажат "Нека се постараем това да го няма". Това мога да направя аз."

Този комичен начин на представяне на не особено комичната действителност, с който си служи Камен Донев, очевидно се харесва на публиката и за това свидетелства фактът, че ако искате да гледате "Характери", трябва да побързате да си купите билет, а след това ще трябва и да почакате да дойде април, защото билетите за всички дати дотогава вече са продадени.

"Това е най-голямата награда за един човек на изкуството, защото това е една истинска обич, защото това не е обич, която е засвидетелствана с агитационни материали или с политически речи. Те идват доброволно, чакат, пред което аз наистина се покланям. Плащат си едни пари за да дойдат да гледат. Няма по-голяма награда от тази", сподели Донев.

Почитателите на актьора, които са пропуснали да го гледат в моноспектакъла му "Възгледите на един учител за народното творчество", могат да го направят на 15 април в Зала 1 на НДК. Билети все още има... все още!